Kan efficiëntie contra productief werken?

19 januari 2018

Door Amanda van Zon

We horen het zo vaak: “Onze mensen moeten efficiënter gaan werken”. Klinkt logisch maar wat levert dit dan op? Gaat het dan ook echt beter met het bedrijf?
Efficiëntie of doelmatigheid is de mate van gebruik van middelen om een bepaald doel te bereiken. Een proces wordt efficiënt genoemd als het ten opzichte van een norm weinig middelen gebruikt.

Dit heeft echter ook een keerzijde.
Stel dat we in een routing van meerdere activiteiten achter elkaar iedereen zouden vragen zo efficiënt mogelijk te gaan werken. Hierdoor gaat men clusteren, series vergroten en zichzelf voorop stellen. Ieder wil per slot van rekening goed scoren.
Dit zegt echter niets over de output van dit proces. Sterker nog door die lokale focus zien we in de praktijk dat de output van zo’n organisatie vaak terugloopt. Efficiëntie zegt namelijk niets over doorstroming en dus output.

Terwijl dit toch een belangrijk iets is voor een bedrijf.
Bij QRM ligt de focus op doorstroming. Met QRM treffen we maatregelen om de doorstroming zo hoog mogelijk te maken. Doorstroming  verhogen betekent output verhogen en dat heb je toch veel liever dan een hoge efficiëntie?

Mail ons voor meer informatie.

[email protected]

 

Ook interessant

0 Comments

0 reacties

Select your currency
EUR Euro
0

Your Cart